Calculemus!

Let us calculate.

Universitatea bolnavă

with 5 comments

Reportaj în Cotidianul de ieri: „Somităţile îi atacă pe rectozauri” (Iuliana Gatej) [via George]. O mostră:

In ultimii ani, universitatile si-au infiintat foarte multe specializari, iar cei care au condus inainte de ‘89 conduc si acum. „Pentru universitati nu a contat ca scot zece specializari in fiecare an si nici cit de bine se fac. Ele s-au lansat fara a avea la baza studii de fezabilitate. Nu au pus problema oamenilor competenti care sa vina sa le predea studentilor. Si culmea e ca nu Ministerul Educatiei stabileste ce posturi de profesori sa fie scoase la concurs, ci tocmai universitatile“, spune Mircea Miclea, fostul ministru al Educatiei.In ultimii ani, universitatile si-au infiintat foarte multe specializari, iar cei care au condus inainte de ‘89 conduc si acum. „Pentru universitati nu a contat ca scot zece specializari in fiecare an si nici cit de bine se fac. Ele s-au lansat fara a avea la baza studii de fezabilitate. Nu au pus problema oamenilor competenti care sa vina sa le predea studentilor. Si culmea e ca nu Ministerul Educatiei stabileste ce posturi de profesori sa fie scoase la concurs, ci tocmai universitatile“, spune Mircea Miclea, fostul ministru al Educatiei.

Trist, dar adevărat. Când am intrat eu la Facultatea de Filosofie de la UAIC, în 1999, facultatea avea 4 specializări la nivel de licenţă şi 2 sau 3 la masterat (vreo 200 de studenţi pe an, aproape 1000 de studenţi în total). Acum sunt 7 specializări la nivel de licenţă şi 10 la nivel de masterat. După numărul total al studenţilor, este a doua facultate din UAIC, cu 4018 înscrişi în anul 2006-7 (depăşită doar de FEAA, cu 13911) (presupun că cifrele nu includ studenţii înscrişi la ID). În tot acest timp, numărul cadrelor didactice nu a evoluat în mod similar. 2 profesori au ieşit la pensie, unul s-a mutat la Bucureşti, 2 au plecat din învăţământ, şi numai 7 oameni noi au fost angajaţi.

Deficienţa de cadre didactice a fost acoperită prin cumul (mai ales în ultimii 2 ani; în 2005-6, problemele financiare au făcut ca orele în afara normei să nu fie plătite. Yours truly a ţinut seminarii pe gratis, pentru ca nici unui profesor nu-i mai convenea să le facă) şi cu ajutorul doctoranzilor facultăţii, care au ţinut seminarii în afara specializării de doctorat (şi cel mai adesea în afara secţiei de care ţineau), cu grupe de 40-50 de studenţi, majoritatea lipsiţi de interes etc.

Conducerea actuală şi cea precedentă a facultăţii au dat dovadă de iresponsabilitate când au permis această inflaţie, justificată doar de dificultăţile financiare ale instituţiei, şi cu efecte devastatoare asupra calităţii actului didactic şi a pieţei de muncă din Iaşi şi Moldova. Pentru că nu se face nici un fel de triere a studenţilor pe parcursul facultăţii (nimeni nu pică pe nimeni, deh, să nu se piardă taxele), unele secţii scot anual 150-200 de licenţiaţi prost pregătiţi. Anul acesta termină 2 serii odata. Sunt curios ce vor face anul acesta sutele de absolvenţi. Din experienţa mea, majoritatea vor încerca să rămână în Iaşi, dar oraşul nu are suficientă putere economică să-i angajeze. Mulţi dintre ei vor continua studiile, la masterate & doctorate cu o calitate adesea mai slabă decât a unor cursuri de la nivel de licenţă.

Ajunge pentru azi; nu mai spun nimic despre partea de cercetare…. Ştiu că nimeni nu o să citească, dar uneori mai răbufnesc şi eu. Partea cea mai nasoală e că mie îmi pasă de ce se întâmplă acolo, de instituţie, de studenţi şi de unii dintre profesori, deşi nici eu nu ştiu de ce. Şi nici ce aş putea să fac.

Reclame

Written by Stefan Ionescu

martie 27, 2008 la 7:38 pm

Publicat în Propaganda, RO

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Daca nu avem o viziune de dezvoltare, inventam specialitati care dau din coada: ceva-ceva-cu-UE; sau comunicare. Evident, predam ce predam si inainte, dar cu alt titlu. Facem inainte, disons, semiotica? Facem acum comunicare interculturala.

  Nu vreau sa generalizez, asa ca ma rezum la un exemplu din universitatea pe care o cunosc cel mai bine – SNSPA Bucuresti. Ca si cum inflatia de studenti incadrati in sistemul de invatamant la distanta nu ar fi fost un rau suficient, s-a gasit o noua modalitate de a tipari diplome contra cost: masterate online.

  http://www.comunicareonline.ro/user/

  Am avut neplacerea sa lucrez un semestru in acest sistem si imi e rusine, desi am facut ce am putut. Au fost si parti ‘amuzante’: de ex, platforma numara interventiile studentilor in discutii [=chat, ce credeati?]. Dar statisticile erau inutile. La final de semestru 99% din interventiilor unora erau ‘buna seara’ si ‘la revedere’.

  George

  martie 28, 2008 at 6:43 pm

 2. Inventia e mama necesitatii, sau asa ceva… La Iasi nu au aparut inca masterate online, dar au fost examene pe YMess, de exemplu, cu studentii de la ID. Adica oamenii au primit suportul de curs in format electronic, si pe urma au primit niste intrebari, si probabil au omorat Alt+Tab si Ctrl+C/V.

  Ce sa mai spun de cursurile de „Hermeneutica/Semiotica lui X”, \forall X \in {politica, cultura, religie, comunicare, publicitate,…}. Este pur si simplu rusinos.

  Acum cativa ani stateam intr-o pauza de vorba cu studentii si se plangeau si ei ca dau bani ca sa invete ceva, si ca nu sunt tratati nici macar cu respectul cuvenit unor clienti care-ti cumpara serviciile si-ti pun painea pe masa. I-am incurajat sa vorbeasca cu unii profesori cu ceva mai multa influenta (foarte putini de altfel, consiliul facultatii era, si poate mai este inca, constituit doar din lest) si am incercat si eu sa discut cu unii oameni. Am cerut voie, de exemplu, sa pic studentii la examene, le-am explicat ca in cativa ani aspectul financiar n-o sa mai conteze la fel de mult, pentru ca in fiecare an vine o noua generatie de platitori si asa mai departe. Sper ca nu am vorbit la pereti, si ca pur si simplu n-au putut infrange reactiunea.

  Ironia cea mai mare este tam-tam-ul care s-a facut timp de vreo 2 ani de zile cu parteneriatul dintre UAIC si Seminarul Salzburg pentru implementarea controlului calitatii in invatamantul superior blahblah. Am spus ironie, desi poate ar fi trebuit sa spun nesimtire.

  Stefan Ionescu

  martie 28, 2008 at 7:04 pm

 3. Partea cea mai nasoala e ca oamenii care se intereseaza, care vor sa schimbe ceva, intr-un final pleaca. Facultatea de Filosofie sta foarte bine in comparatie cu cea de Litere, unde este groaznic ce se intampla. Singura grija pe care o au profesorii de acolo e ca nu cumva sa-i sfidezi, sa-ti spui parerile sau sa gandesti altfel. Si daca iti permiti totusi sa-ti spui parerea pe un blog personal in anul I, in anul IV, cu cateva zile inainte de sustinerea tezei de licenta, esti informat ca nu vei lua 10 fiindca in anul I ai scris un articol despre facultate.

  studenta

  septembrie 21, 2008 at 5:43 am

 4. Eu aş spune altfel: "Partea cea mai nasoală e că oamenii care se interesează, care vor să schimbe ceva, într-un final sunt alungaţi (nu mai primesc cursuri → no more parale → caută altă catedră în care să-şi poată face norma). După care plângem şi-i mustrăm că au plecat, că nu mai pun osul la treabă, că sunt oportunişti, merg numai la bani." Sweet!

  Stefan Ionescu

  septembrie 21, 2008 at 2:29 pm

 5. Am fost la cateva dintre seminariile tinute de tine in 2005 la sectia stiinte politice (acum cand aflu ca mi-ai fost profesor nu mai stiu cum sa ma adresez, cu „tu” sau cu „dvs”). Urmam aceasta specializare in paralel cu facultatea de litere, dupa care m-am transferat, pe la mijlocul semestrului, la ID. Erau foarte interesante seminariile, fiindca discutam texte in engleza. Nu toti stiam engleza si nu toti intelegeam mare lucru din ele, dar macar lucram asupra lor, traduceam, incercam sa intelegem. Eram determinati si motivati sa gandim, sa analizam. Erau mai originale seminariile. Acum la unele dintre ele se dicteaza, adica trecem ce-i scris in carte (destul de proasta, de altfel), in caiet. Probabil, profesorul respectiv considera ca studentii sunt atat de tampiti incat nu ar intelege altfel.

  studenta

  septembrie 21, 2008 at 5:20 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: