Calculemus!

Let us calculate.

Expelled

leave a comment »

Astăzi se lansează în State Expelled: No Intelligence Allowed. În mod normal asta nu ar trebui să fie o ştire în România—nu ar trebui să intereseze pe nimeni din România, mai bine spus. Filmul este, la urma urmei, o mostră de propagandă anti-ştiinţifică şi religioasă mascată într-o pledoarie pentru libertatea de exprimare şi cercetare; un lup în blană de oaie, care a primit deja tratamentul cuvenit de la National Center for Science Education (vezi Expelled Exposed) şi Scientific American, printre multe altele.

Totuşi este un eveniment pentru România, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei nu vrea să revină asupra deciziei scoaterii teoriei evolutiei din programele şcolare de biologie (şi aruncă praf în ochi). În condiţiile în care lupişorii de la Altermedia* publică neîngrădiţi Creationism.info.ro*. În condiţiile în care preacuvioşii taici părinţi îşi dau cu părerea despre evoluţie* şi geocentrism* (!!!). În condiţiile în care, din Idei în Dialog, aflăm despre „ştiinţa creştin-ortodoxă, revelată şi experimentală„, cât şi despre ştiinţa romano-catolică, revelată, experimentală, şi promulgată de papăcardinali.

Tot astăzi se împlinesc 151 de ani de la naşterea lui Clarence Darrow, apărătorul lui John T. Scopes în ruşinosul proces al maimuţelor. În pledoaria de deschidere, Darrow a spus că nu Scopes, ci însăşi civilizaţia este judecată. În a doua zi a procesului a continuat:

Ignoranţa şi fanatismul sunt mereu zeloase şi se cer hrănite. Mereu se hrănesc şi se lăcomesc la mai mult. Astăzi, sunt profesorii din şcolile publice, mâine din cele private. Poimâine, predicatorii şi conferinţele, revistele, cărţile, ziarele. După o vreme, onorată instanţă, urmează ridicarea omului împotriva omului şi a credinţei împotriva credinţei, până ce, cu stindarde fluturând şi în bubuit de tobe, vom mărşălui înapoi către gloriosul secol al şaisprezecelea, când bigoţii aprindeau legături de vreascuri pentru a-i arde pe oamenii care îndrăzneau să ofere inteligenţă şi lumină şi cultură minţii umane (Darrow, argument împotriva legii anti-evoluţie a statului Tennessee)

Darrow e necunoscut la noi, deşi ţin minte că Inherit the Wind a fost difuzat la televiziuni cel puţin de două ori, în anii ’80-’90. Ce-i drept, personajul lui Spencer Tracy se numeşte „Harry Drummond” în film [în dreapta fotografiei]. Nu ştiu dacă Expelled va ajunge pe ecranele publice în România; sper că nu (nu mă îndoiesc însă că bisericile creştine vor face tot posibilul să-l arate enoriaşilor). Dar astăzi încercaţi să vedeţi Inherit the Wind. Cumpăraţi-l, închiriaţi-l, pirataţi-l, sau vedeţi-l online aici (pentru a-l urmări complet, trebuie să descărcaţi player-ul Veoh; pur şi simplu urmaţi instrucţiunile).


* Tratat împotriva contaminării cu rel=”nofollow”.

Reclame

Written by Stefan Ionescu

aprilie 18, 2008 la 6:00 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: