Calculemus!

Let us calculate.

Un mic pas înapoi pentru Om

with one comment

Radu Florea scrie în Gândul de azi despre votul anti-nepotism al deputaţilor:

Familiile care se află la cârma facultăţilor şi rectoratelor ar putea să dispară, înainte chiar de intrarea în vigoare a Legii Învăţământului Superior. Iniţiativa a patru parlamentari PDL, ce prevede interzicerea angajării simultane în conducerea aceleaşi şcoli sau universităţi a cadrelor didactice, care sunt rude până la gradul IV, a fost adoptată, ieri, de Camera Deputaţilor. Senatorilor Gheorghe David şi Alexandru Peleş şi deputaţilor Cornel Bardan şi Iulian Bârsan le-a venit ideea modificării Statutului Personalului Didactic, după constatarea că anumiţi profesori aflaţi la cârma universităţilor sunt uneori chiar soţ şi soţie, fapt ce prejudiciază activitatea respectivelor instituţii.

Deşi Comisia de învăţământ a camerei inferioare a parlamentului a propus respingerea iniţiativei, documentul a fost adoptat, până la urmă, în plen, întrucât termenul de dezbatere şi vot final, stabilit pentru data de 18 iunie, fusese depăşit. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai are un hop de sărit, întrucât trebuie aprobat şi de Senat. [aldinele mele]

Interesantă formularea: aşadar rudele de până la gradul IV nu pot fi angajate simultan pe posturi de conducere. După cât se pare, nimic nu le împiedică să umple o catedră, atâta timp cât numai unul/una deţine o funcţie de conducere. Iarăşi, dacă tata e decan, îşi poate angaja fiul, fiica & pe mama lor (plus verişoarele şi finii), atâta timp cât nu îi angajează pe posturi de conducere. Sigur, dacă tata nu mai candidează peste 4 ani, o votăm pe mama/mătuşa/naşa. Se cheamă rotaţia cadrelor, şi este o măsură preventivă pentru fenomenul îngrijorător al ocupării pe viaţă a posturilor de decan, rector etc. (mai deunăzi mormăiau unii prin Parlament că nu ar trebui limitat numărul mandatelor de rectori). Iar cââând vineee naaaşaaaa… sigur ne ajută să ne facem şi noi profi, că, deh, nu se poate trăi în România cu salariul de conf… Doar e voie, nu? Nu?

Iniţiativa asta este praf în ochi. Şi batjocură. Când va trece prin Senat, va înfige lucrurile şi mai adânc în făgaşul lor. Nu vreau să fiu înţeles greşit: în State sunt multe exemple de rude care lucrează la acelaşi departamente de filosofie (poate cel mai cunoscut exemplu: soţii Churchland, la UCSD; sau soţii Graff Fara şi tatăl şi fiica Harman la Princeton). Diferenţa este dată de valoarea profesională, şi de angajarea în baza rezultatelor din cercetare, nu a grupei sanguine.

[Vezi Dosarele Nepotismului la FAR, şi un articol mai vechi din Cotidianul, dacă nu mă crezi]
[Mie nu prea-mi plac universităţile româneşti; şi nici lui István]

Anunțuri

Written by Stefan Ionescu

Iunie 25, 2008 la 8:26 am

Publicat în Blah, Propaganda, RO

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Da, sunt de acord ca e praf in ochi. Cred ca nu e nevoie de o lege anti-nepotism per se, ci de o lege cu privire la selectarea cadrelor universitare pe baze profesionale similare cu cele din, sa zicem, Marea Britanie.

    Ceea ce se poate realiza printr-o asemenea lege e nu neaparat eliminarea nepotismului, ci „profesionalizarea” sa, in sensul ca in ciuda faptului ca relatiile de rudenie influenteaza in mod clar deciziile de angajare, se asigura cel putin un standard de selectie acceptabil, astfel ca doar rudele care merita vor fi capabile sa fie angajate. Vezi cazurile departamentului de filozofie Princeton, care mie-mi put a nepotism, doar ca piata de doctoranzi americana e atat de competitiva, incit e aproape imposibil sa gasesti ceva neinregula la CV-ul vreunei rude care ia in final slujba. Pe de alta parte, pe langa competitivitate, fenomen pozitiv, piata americana e destul de stranie in alte privinte, cum ar fi faptul ca, mai nou, e bine sa nu ai nicio publicatie, doar scrisori de recomandare de la „staruri” ale filozofiei, si sa obtii doctoratul de la un departament „de top”. Personal nu cred nici in staruri (am intalnit cateva personal), nici in departamente de top, dar asta e alta poveste.

    Istvan Aranyosi

    Iunie 27, 2008 at 6:52 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: