Calculemus!

Let us calculate.

Analitic vs. Continental Update

with 6 comments

S-a mai discutat pe Calculemus! despre distincţia dintre filosofia analitică şi cea continentală aici şi aici. Între timp a apărut Societatea Română de Filosofie Analitică şi câteva articole interesante pentru cei care vor să-şi facă o idee despre ce este filosofia analitică:

şi despre istoria ei în România:

Pe de altă parte, cea mai bună introducere în filosofia analitică (şi, la banii ăştia, cea mai bună introducere în filosofie, punct) rămâne Problemele filosofiei a lui Russell. Îmi pare rău că nu am mai multă căldură sufletească să o pot recomanda… aşa suntem noi, evil friggin’ robots, care nu le avem cu „Waloarea practică” a filosofiei.

Reclame

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Se observa, la noi in tara, cu cateva exceptii (ca de pilda Mircea Dumitru), o tendinta de a „explica” ce este filosofia analitica, rezultand in articole care sunt mai degraba sociologice, decat filosofice.

  Cred ca ar fi timpul ca in revista de filosofie analitica sa apara articole de filosofie, adica discutii ale unor probleme filosofice, nu treceri in revista a ceea ce s-a mai scris in ultima vreme prin alte parti, si observatii asupra „trendurilor” – sa trecem, cu alte cuvinte, de faza „sociologica” a filosofiei analitice in Romania.

  Istvan Aranyosi

  iulie 29, 2008 at 6:01 am

 2. Ai dreptate, István, ca se face cam prea multa sociologie a filosofiei si prea putina filosofie in primele 2 numere din RfA. Pe de alta parte, daca singurele impresii despre filosofie analitica accesibile celor care vor sa afle cu ce se mananca sunt cugetarile cugetatorilor neo-Paltiniseni si prostia de articol de pe Wikipedia, situatia e groasa… Eu recomand Russell pe blog si am recomandat si la clasa, dar am experienta studentilor mei care nu aveau niciodata rabdare sa citeasca nici macar o carte asa de frumos scrisa cum e PF, pentru ca nu are „stralucirea” cum „profunzimea” barbilor nicasiene-liiceniene-patapieviciene-etciene.

  Oricum, RfA e abia la inceput; cine stie ce directie va lua. Se poate sa dispara (la urma urmei, sunt puzderie de reviste de filosofie, si putini filosofi vorbitori de limba romana).

  Stefan Ionescu

  iulie 29, 2008 at 9:42 am

 3. Buna,

  Am urmarit post-urile din ultima vreme de pe blog dar n-am indraznit sa las vreun comentariu, avand in vedere ca abia am facut cativa pasi pe teritoriul filosofiei analitice(sunt studenta in anul III). Cred insa ca o carte precum „Problemele filosofiei” a lui Russell poate fi recomandata cu toata caldura, macar de dragul expunerilor si argumentelor foarte clare. Pana la urma, e mai „stralucitor” sa exprimi foarte clar o problema complicata decat sa spui o banalitate in fraze ininteligibile. Daca cei care se intituleaza „continentali” inteleg altfel „caldura sufleteasca”, problema este mai degraba a lor.

  Elena

  iulie 30, 2008 at 7:56 pm

 4. Tocmai am citit articolul lui Pleşu de mai sus. Se pare ca pune semnul egalitatii intre filosofia analitica si verificationism. N-as fi crezut ca e atat de incult…

  Istvan Aranyosi

  iulie 31, 2008 at 1:42 pm

 5. @Elena: Ma bucur ca-ti place Russell 🙂 poate n-ai sa te opresti dupa doar cativa pasi prin filosofia analitica. Despre problemele filosofilor continentali, don't get me started…

  @István Plesu e la fel de incult ca si Tudor Ghideanu, insa, din pacate, mult mai celebru, iar lumea, in frunte cu prezidentul, il crede pe cuvant…

  Stefan Ionescu

  august 1, 2008 at 6:08 pm

 6. @Istvan Aranyosi
  Mersi pt comentariu. Fac parte din echipa de redactie de la RFA si sunt perfect de acord cu ideea ca trebuie sa depasim faza „sociologica” in filosofia analitica din Romania, lucru care trebuie sa se simta, desigur, si in revista noastra. Pe de alta parte, tine cont ca este vorba doar de primele doua numere, in care au aparut cateva articole de acest gen tocmai pt a incerca sa atragem (si sa lamurim) si oameni care au interese filosofice, dar nu au interactionat pana acum cu fil. analitica. Iar majoritatea articolelor sunt totusi texte filosofice „de ordinul I”.
  Si inca ceva. Asteptam cu draga inima articole de la profesori, cercetatori, doctoranzi din afara Bucurestiului, inclusiv din afara tarii. RFA _nu_ a fost gandita ca o revista a facultatii din Bucuresti, dar din pacate aproape toate articolele din primele numere sunt scrise de oameni de aici. Asta numai pentru ca nu am primit articole din alte parti.
  @ Stefan Ionescu
  Mersi pt publicitate 🙂

  Camil

  august 3, 2008 at 10:24 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: