Calculemus!

Let us calculate.

Campanie împotriva îndoctrinării religioase în şcoli

with 5 comments

Asociaţia Umanistă Română adresează o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin care se cere stoparea unor practici abuzive privind educaţia religioasă în şcolile româneşti, în special maniera unilaterală şi ritualistă a predării religiei (ce determină o creştere a intoleranţei faţă de cetăţenii români de alte confesiuni) şi atitudinea obscurantistă şi anti-ştiinţifică (ce a determinat scoaterea teoriei evoluţiei din programele de biologie). Puteţi citi şi semna scrisoarea aici.

Poate ar trebui spus mai răspicat decât în textul scrisorii că această campanie nu este adresată doar ateilor şi agnosticilor, şi că nu ei ar fi principalii beneficiari de pe urma succesului acesteia. Cei 14 \% dintre românii care nu sunt creştini de rit ortodox vor avea de suportat mai puţine hărţuieli dacă nivelul general al intoleranţei va scădea. Toţi românii credincioşi ar avea numai de câştigat dacă în locul orelor de catehism (pe care îl primesc oricum la biserică, în familie, în comunitate) ar avea ore de istoria religiilor şi de educaţie civică, şi toţi românii ar avea numai de câştigat dacă ştiinţa nu ar mai fi pusă în defensivă din pricina convingerilor religioase ale unora sau altora, şi dacă statul s-ar separa de biserică de facto.

Anunțuri

Written by Stefan Ionescu

Septembrie 3, 2008 la 9:56 am

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. De acord cu aceasta campanie in primul rand ca profesor … Un exemplu (unul destul de frecvant, din pacate ) care ar trebui sa fie un si bun argument zic eu: singurul elev din liceul unde predau cu media 7 la religie(restul avand numai 10) este acela care a sustinut in timpul unei ore ca el nu crede in nimic dar ca ar fi deschis sa accepte argumentele care l-ar putea convinge sa creada in Dumnezeul predat la ora de religie
  Delia Florea -profesor de filosofie

  delia

  Septembrie 3, 2008 at 2:23 pm

 2. si inca ceva…nu am nimic cu credinta si cei care ma cunosc stiu asta:) ,dar am si am avut prea multi elevi „blestemati ” si chiar injuriati de-a dreptul in cadrul orealor de religie ..ca sa nu ma revolt
  Delia

  delia

  Septembrie 3, 2008 at 2:26 pm

 3. Multumesc, Delia, ca dai credibilitate spuselor mele 🙂
  Chiar e nevoie de exemple reale ca sa inteleaga lumea ca asta e o campanie serioasa care combate probleme reale, nu e incercarea lui Remus Cernea sau a mea sau a altora de a dez-converti copilasii crestini.

  Stefan

  Septembrie 3, 2008 at 2:37 pm

 4. daca statul s-ar separa de biserica. O idee excelenta dar le va scade nivelul de „autoritate” sustinut conform traditiei de cei cu „pile” sus.

  Tonysss

  Septembrie 3, 2008 at 11:47 pm

 5. Tony, din cate stiu eu, anul asta e prima data cand nivelul de incredere al populatiei in biserica nu mai este pe locul intai (vezi stirea din EVZ despre raportul GfK aici), desi este inca mult mai mare decat cel al increderii in politicieni. Daca as fi sociolog sau politolog, as incerca sa fac niste predictii, dat fiind anul electoral in care ne aflam, despre curtea teribila pe care o vor face iar politicienii de toate culorile BOR-ului. Dar nu sunt, asa ca nu pot decat sa ma intreb: se vor purta onorabil? sau ii vor baga mana sub fusta (pardon, sutana)? ii vor atarna la gat siraguri de munti impaduriti? ii vor face toate mofturile? etc.

  Stefan

  Septembrie 4, 2008 at 11:02 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: