Calculemus!

Let us calculate.

Filozofi, filozofagii, si –-gii

with 4 comments

In cel mai recent numar al The Philosopher’s Magazine, gasiti o scurta scrisoare scrisa de Varol Akman, despre situatia filosofiei (sau filozofiei, ca sa ne humanitasizam) in Turcia. Mi-a placut urmatorul pasaj: 

„The troubles start with – what else? – a naming problem. Philosophers in Turkey would prefer to state that they are philosophy-ists (felsefeci in Turkish) rather than philosophers (filozof). For the latter description evokes in the mind of the average citizen a bizarre figure who is probably bearded, shoddily dressed, and half-crazy, and who watches the heavens for fun in his spare time.”

In turca, litera „c” se pronunta „gi” sau „ge” (sau „j” ca si in englezul „jar”, sau „john”). 

Terminatiile  „ci” si „cı” (litera „ı”, un i fara punctul pe sine, este echivalentul lui „î” sau „â” in romana) se folosesc pentru a desemna o profesie sau o activitate comerciala. Sunt echivalentul lui „giu” in romana. De exemplu „geamgiu” in turca este „camci”, si se pronunta cam „geamgiî” (in romana nu suna bine, poate mai potrivit este in engleza, ceva de genul „jummja”). In mod similar, „makascı”, sau „çaicı”, ar insemna „macazgiu” (cel responsabil cu schimbarea macazului), sau „ceaigiu” (cel care vinde ceai). Ghici cum se traduce „makaracı”…

„Felsefeci” ar insemna, deci, filozofagiu –unul care se ocupa de filozofie, sau comercializeaza filozofie. M-am gandit ca acest termen e chiar potrivit pentru unul ca mine, de exemplu, care preda filozofie, si mai scrie cate o chestie acolo. Mai mult, tot mai des tind sa cred ca Frege si Russell au fost ultimii filozofi – toti cei de dupa sunt filozofagii. Deci, cred ca turcii au dreptate (dar din alte motive decat cred ei insisi).

Ma gandesc atunci ce sa pun in spatiul gol in „–-giu”, cand trebuie sa definesc un Pleşu sau un Patapievici, sau un Liiceanu…

Anunțuri

Written by István Aranyosi

Februarie 10, 2009 la 8:13 pm

Publicat în Blah, Fun, RO

Tagged with , ,

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. „bulan”?
  Poate ca as mai gasi, dar prefer sa nu le acord mai mult timp – timpul meu e pretios – si sa spun primul lucru care imi vine in minte.

  TioPepe

  Februarie 11, 2009 at 7:23 pm

 2. Eu am gasit una si mai scurta decat TioPepe, dar nu se cade 🙂

  Stefan

  Februarie 11, 2009 at 9:02 pm

 3. De ce-i vede lumea pe ‘filosofi’ ca pe niste freakshi ?

  the mad hatter

  Februarie 13, 2009 at 12:55 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: