Calculemus!

Let us calculate.

Dumnezeu-puncte-puncte

with 8 comments

A trecut ziua lui Darwin și prin România. Cu articole de calitate în reviste, și (în general) prostii scrise prin cotidiene. În revistele de popularizare a științei, nici nu era de mirare; vezi articolele din National Geographic și Descoperă. O surpriză plăcută este seria din Observator Cultural. În rest, o mulțime de articole de teapa celui din Cotidianul care l-a exasperat pe George: chestii inflamatoare, aruncate ca să provoace un exercițiu democratic în secțiunea de comentarii. Știți despre ce vorbesc.

Ce mi-a sărit în ochi, dintr-un articol din Evenimentul Zilei de joi, este existența unor „accesorii curriculare” pentru studiul biologiei în clasele a IX-a și a X-a, publicate de o oarecare Maria Popa la editura Casa Cărții din Oradea, manuale de biologie declarat creaționiste care suplinesc noțiunile de anatomie, fiziologie, genetică și sistematică din programa oficială cu explicații teologice. Pseudo-știință garnisită, ca de obicei, cu echivalarea evoluționismului cu ateismul și cu insinuări pe post de argumente:

Un astfel de „accesoriu curricular” – pentru care profesorul poate opta sau nu – intitulat „Biologie. Măiestrie şi strălucire divină în biosferă“ pentru clasa a IX-a (Editura Casa Cărţii, Oradea, 2006), conţine fragmente ce încearcă explicaţii creştine pentru teorii ştiinţifice: „Evoluţioniştii atei consideră parazitismul un proces întâmplător, în care unele organisme «au renunţat» la «munca de căutare sau sinteză (plante) a hranei», găsind-o de-a gata în alte fiinţe vii, s-au adaptat şi prin selecţie naturală au supravieţuit şi perpetuat reproducându-se. Să fi creat Dumnezeu fiinţe care să trăiască fără «să muncească», consumând «din viaţa altor fiinţe»?“. Apoi, apar în cartea citată unele evaluări ale cunştinţelor de biologie, de genul: „Completează spaţiile punctate: (…) c). Dumnezeu …….. vasele de sânge astfel încât să poată iriga tot corpul“. [din EVZ]

Cuprinsul acestui „accesoriu” poate fi citit aici. Am mai găsit câteva pasaje citate într-un comentariu aici:

„Cunostiintele de biologie te vor ajuta sa vezi, sa auzi, sa afirmi ca fiecare celula, fiecare frunza, fiecare insecta sau orice organism striga prin limbajul complexitatii: Dumnezeu m-a creat!”

Biologii cerceteaza la organismele vii (fapturi) ceea ce este vizibil: structuri, functii, comportamente, etc. In toate acestea se poate vedea maiestria si stralucirea divina exprimata in armonie, estetica, exactitate, scop, complexitate, etc.”

“Te surprinde un sistem atat de complex, cum este cel ambulacar de la steaua de mare? Oare nu incuba inteligenta mai multa sistemele de organe combinate decat cele separate? — Nu cumva a dorit Creatorul sa descoperim si sa ramanem uluiti de slava sa intr-o creatie complexa la nivelul unor fiinte, pe care oamenii de stiinta le numesc inferioare?”

“Adevarurile stiintifice de mai sus confirma afirmatia Fericitului Augustin: Toate adevarurile sunt adevarurile lui Dumnezeu!”

In acelasi timp, bacteriile participa la circuitul substantelor in natura care decurge “matematic”, intrand in activitate pe rand diferite specii de bacterii dupa planul Sau. Prin unele fermentatii rezulta produse importante pentru viata omului: lactate, muraturi, etc. Unele bacterii produc antibiotice.”

Nu am reușit să aflu ce înseamnă „accesoriu curricular” de pe site-ul MEdC. Sper că nu are același statut ca manualele „alternative” – că nu poate fi impus ca standard pentru evaluarea elevilor. Dar faptul că este disponibil, și că unii „profesori” de biologie îl iau la clasă (și probabil îl recomandă elevilor), este deja suficient de grav, mai ales că nu este lipsit de precedent (soții Alexandru și Oana Iftime au realizat un manual „antievoluționist” pentru Teora in 2002). Deși MEdC a anunțat că noțiuni de teoria evoluției vor fi introduse în programele de la clasa a VIII-a începând cu anul viitor, posibilitatea suplinirii acestor explicații cu doctrine teologice la orele de biologie nu va face decât să creasca ignoranța copiilor români în ce privește lumea înconjurătoare.

În America o încercare similară a fost manualul Of Pandas and People – în încarnări succesive, manual de „creaționism științific”, „intelligent design” și „cdesign proponentism.” A fost nevoie de un proces pentru ca Pandas și designul inteligent să fie interzise în școlile de stat. La noi, Ministerul Educației nu are o poziție oficială față de „accesorii” sau manuale ca cel de mai sus. În condițiile în care cea mai importantă teorie explicativă din biologie nu este studiată așa cum trebuie, prezența „accesoriilor” anti-științifice în școlile românești ar trebui interzisă în mod explicit.

La universitatea Lehigh, unde predă biochimistul Michael Behe (unul din principalii susținători ai „designului inteligent”), departamentul de biologie are pe site o declarație publică în care susțin teoria evoluției și se delimitează de părerile colegului Behe, pe care le consideră neîntemeiate. Facultățile de Biologie, Muzeele de Istorie Naturală și Academia Română nu au o poziție oficială față de teoria evoluției. Facultatea din București, de pildă, nu menționează nimic despre faptul că Oana Iftime, asistentă la catedra de Genetică, este una din vocile „antievoluționiste” din România. Nici pe pagina doamnei Iftime nu este menționat gradul în care convingerile sale sunt reprezentative pentru instituția la care lucrează.

În lipsa unor poziții oficiale ale Ministerului și biologilor români o să rămânem în același impas în care ne aflăm acum. O să se discute la nesfârșit pe bloguri și în secțiunile de comentarii ale ziarelor. O să avem o ediție a Atlasului creației în limba română. O să avem „accesorii curriculare” și manuale proiectate inteligent adaptate pentru fiecare religie, confesiune și denominație în parte. Procentul copiilor care refuză explicațiile evoluționiste o să iasă prin tavan. Și n-o să mai conteze nimic din toate discuțiile astea.

[10x, George, pentru titlu]

Reclame

Written by Stefan Ionescu

februarie 14, 2009 la 8:12 pm

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ar trebui poate adăugat că dacă manuale proaste avem cam la toate disciplinele, astea sunt proaste cu tendinţă. Dacă aş putea să ignor bloguri şi comentarii care – citez aici – îndeamnă la „anihilarea celor care se opun lui Dumnezeu”, când aberaţii ca cele de mai sus ajung în manualele şcolare, este o problemă de decenţă să spui ceva. Aşa că, domnilor biologi români, aveţi mingea.

  George

  februarie 14, 2009 at 8:36 pm

 2. „Aşa că, domnilor biologi români, aveţi mingea.”

  Ma intreb cine (sau catzi) sunt biologii din Romania, daca sotzii Iftimie, de exemplu, scriu manuale de „biologie”.

  István Aranyosi

  februarie 18, 2009 at 6:45 pm

 3. István, asta mă întreb și eu, din păcate. Nu apar prin gazetele „culturale”, iar prin cotidiene dau cand si cand cate o „declaratie” de 2 rânduri. Nu au bloguri în care să scrie despre chestiile astea (sau nu le găsesc eu cu Google). Nu întrețin site-uri cu informații. Nu știu ca biologii universitari să țină prelegeri pentru public (conferințele Microsoft la noi în țară sunt doar despre istoria ideilor, ca să zic așa…). Etc. Nu mă refer aici doar la evoluție, ci la cunoașterea biologică în general. Și în mare măsură situația e similară pentru toate științele.

  Mi se pare complet aiurea ca eu, un pârlit de doctorand în filosofie, să trebuiască să atrag atenția sau mai știu eu ce — poate să ajung să fac eu educație științifică? Chiar n-am vrut niciodată să mă bag în chestiile astea. Dar până una-alta, am impresia ca nu o face nimeni – sau nu o face cum trebuie.

  Stefan

  februarie 18, 2009 at 7:31 pm

 4. István, nu e un mare mister cine sunt. Profesorii din facultăţile de biologie, cercetătorii din institute şi muzee, profesorii din şcoli şi licee.
  Nu îi condamn pe aceşti oameni pentru prezenţa publică palidă. Nu sunt o excepţie la acest capitol. Câţi profesori de filosofie îşi fac datoria civică (aş putea argumenta ca în acest din urmă caz este şi mai grav)?
  În zgomotul din România retragerea în privat este reflexul firesc. Doar că acum consecinţele sunt atât de grave încât oamenii care pot spune ceva trebuie încurajaţi să o facă. De asemenea, trebuie protejaţi de canibalismul la care, fără îndoială, s-ar expune.
  Ştefan, cred că biologii trebuie să facă biologie, nu să atragă atenţii. Nu îi pune pe ei să fie anticorpi sociali. E o sarcină ingrată, probabil numai bună pentru filosofagii. Aş pune în fişa postului şi fagogitoza toxinelor publice.

  George

  februarie 19, 2009 at 10:04 pm

 5. George, așa e, biologii trebuie sa facă întâi și întâi biologie, iar filosofagiii (sau filosofegiii?) ca noi să facă și curățenie în spațiul public. Sunt perfect de acord. Dar dacă eu spun că viziunea despre filogenia lui H. sapiens pe care o impută soții Iftime (în articolul legat mai sus) „evoluționiștilor” e o versiune lamarckistă, inconsistentă cu teoriile moderne despre filogenie, și nesusținută de nimeni în momentul de față, mi se va răspunde „ce știi tu, tu ești filosofegiu, nu biolog, ca dr. Iftime & Iftime, care sunt specialiști etc”. Cuvântul meu nu are nici o greutate, cum se spune. Atâta timp cât biologii români nu girează una sau alta dintre părți, the issue is up for grabs…

  Stefan

  februarie 20, 2009 at 5:24 pm

 6. […] an, și tot ar fi ceva. În .ro, apropierea bisericii de școală înseamnă însă alte lucruri: sancționarea pseudo-științei și superstițiilor și promovarea lor la ore, răspândirea panicilor iraționale și a intoleranței de toate […]

 7. […] 11, 2009 by Stefan Tocmai aflu via AUR că mizeria de manualul creaționist despre care am mai scris a fost avizat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu nr. 71817 din 25.07.2002, adică […]

 8. DE ce este atata lupta pentru a CONTROLA gandirea copiilor???
  CHIAR ASA MARE PERICOL ESTE SA AVEM CAPACITATEA DE A JUDECA OBIECTIV ???
  Din secolul al 17lea Umanistii astia ne distrug vietile cu prostiile lor si ne iau si dreptul de a-i critica obiectiv.
  Ce democratie e asta ???

  Doamne trezeste Romania ca sa nu cantam degeaba imnul „Desteapta-te romane”. Ni se cam potriveste la multi din pacate ignoranta impotriva careia a scris Andrei Muresanu.

  george

  iulie 4, 2015 at 10:42 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: