Calculemus!

Let us calculate.

Cu așa social-democrați, cine mai are nevoie de conservatori

with 8 comments

Ecaterina Andronescu, spre ghinionul nostru, pentru a doua oară Ministrul Educației și pentru a nu știu câta oară deputat social-democrat, face reforme în programa de liceu. (Ați auzit, nu? Sigur ați auzit… faza aia cu orele de sport, care-s ba una, ba trei, ba „extracuriculare”, ba obligatorii; și cu orele de istorie, de limbi străine, de dirigenție…). Sindicatele protestează, și nu puține voci sugerează excluderea orelor de religie din programa școlară prea încărcată, pentru a face loc altor materii. Andronescu nu se clintește:

De cealaltă parte, Ecaterina Andronescu a explicat că încearcă să apropie şcoala de biserică, întrucât nu doreşte barbari şcoliţi: „Religia este cuprinsă în Legea învăţământului, care stabileşte prezenţa obiectului Religie în planurile de învăţământ. De altfel, vă mărturisesc că am avut deja o discuţie cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi încercăm să apropiem şcoala de biserică sau biserica de şcoală, în aşa fel încât să lucrăm împreună la creşterea calităţii componentei educaţie. Pentru că noi nu de dorim din şcolile noastre să avem barbari şcoliţi. Trebuie să avem valori morale cu care elevii să plece din şcoală, să stabilim repere valorice de referinţă pentru toată viaţa. De aceea cred că vom merge în această direcţie”. [Gândul, 11 martie 2009, aldinele mele]

Nu aș avea mare lucru de cârtit dacă „apropierea bisericii de școală” ar însemna ceva util – cum ar fi, spre pildă și pomenire, ca †ÎPFPPD sa bage mânuța până la cot în visteria cea fără fund și să repare naibii (ptiu, drace!) sutele de școli care se dărâmă peste elevii și profesorii congelați din clase? Nu toate odată, măcar 10-20 pe an, și tot ar fi ceva. În .ro, apropierea bisericii de școală înseamnă însă alte lucruri: sancționarea pseudo-științei și superstițiilor și promovarea lor la ore, răspândirea panicilor iraționale și a intoleranței de toate felurile.

Acum, vorba lui Andronescu: elevii care știu biologie, fizică, matematică, istorie și ceva limbi străine sunt doar niște „barbari școliți” (și potențiali dihori). Dimpotrivă, elevii care se duc la biserică mai des decât pe terenul de sport, care cred că pe ei i-a adus barza, iar pe stră-···-străbunicul Adam l-a făcut Zânul cel Bun din noroi, că Soarele se învârte în jurul Pământului, iar cei ca mine sunt dihori oameni periculoși, dobândesc „repere valorice de referință pentru toată viața”.

În fine, ar trebui să mă obișnuiesc cu abuzurile astea și să nu mai citesc ziarele. Ce nu pot înțelege este uniformitatea cu care clasa politică românească se pune la dispoziția ignoranței și intoleranței. De la dreapta, într-un fel, e de așteptat. Dar și stânga?!? Andronescu nu este primul jucător din PSD care face asta (senatorul Titus Corlățean e la fel de îngrijorat de mântuirea electorilor, se pare). Iliescu a fost singurul politician care a declarat ca e liber-cugetător, și asta l-a costat la alegerile din ’96. Să fie doar oportunism din partea colegilor săi de partid, care se pun la dispoziția oricui, și niciodată în calea BOR, pentru o mână de voturi? Să fie pur și simplu prostie și ignoranță individuală, independente de opțiunile politice? Să fie de vină stereotipurile mele despre stânga? (Nu mă luați iar cu liberation theology, vă roooog!!!).

Anunțuri

Written by Stefan Ionescu

Martie 11, 2009 la 2:56 pm

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Eu nu inteleg ce vrea sa spuna prin „barbari”, o fi vreun nou sinonim pentru „pagani” sau „atei”? Ah, iar am uitat ca toleranta nu intra la „valori morale”… E interesant si ca, dupa spusele distinsei doamne, valorile morale nu pot fi insusite altfel decat prin studiul religiei. Si de unde atata interes din partea ministrilor pentru reperele valorice ale elevilor cand pentru ei nu sunt semne ca ar exista asa ceva?

  Elena

  Martie 11, 2009 at 6:39 pm

  • Păi uite cam ce vrea să spună Mme Andronesco prin barbari: cam ce spune primul manual creaționist din .ro (citat de pe site-ul AUR, au acolo și pagina scanată):

   „Facem observaţia că la ora actuală disciplinele şcolare nu sunt… fundamentate suficient pe o spiritualitate care să fie în consens cu credinţa creştină. Dimpotrivă, se pot identifica numeroase seturi informaţionale disjuncte, rupte, în contrasens cu valorile religioase (vezi anumite teme din manualele de biologie, geografie, fizică etc).”

   Cu alte cuvinte, dihori.

   Stefan

   Martie 11, 2009 at 7:21 pm

 2. Partidele noastre nu-s coagulate doctrinar. Nu vad de ce ai avea asteptari mai mari de la ‘stanga’ andronesciana. Si nu trebuie nici uitat, nici iertat, ca fix sub umbrela iliesciana au crescut ciupercile astea. Nici BOR n-a devenit ce e sub 3 mandate ale lui Constantinescu.

  Nu mai citi ziarele, asigurarea medicala de la CEU nu acopera asa ceva.

  George

  Martie 11, 2009 at 7:16 pm

  • Știu că n-au prințipuri, George (și nici moral), da’ mă gândeam și eu, ca prostu’… Sunt toți o apă și-un pământ.

   Nu mai citesc ziare, promit. Și nici nu o să aduc copii pe lume în .ro.

   Stefan

   Martie 11, 2009 at 7:23 pm

 3. […] fost avizat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu nr. 71817 din 25.07.2002, adică de Ecaterina Andronescu! Noi ne dădeam de ceasul morții să aflăm ce mama naibii e aia, “accesoriu […]

 4. […] intitulat subtil “Măiestrie şi strălucire divină în biosferă” (aici şi aici). Când am dat de cartea respectivă, nu mi-a trecut prin cap că este un manual. Şi […]

 5. 1. Cu atat mai interesant cu cat e si profesoara de chimie la Politehnica (asa tin eu minte, poate ma insel…). Ma gandeam ca sunt common knowledge „distinctiile” stat/biserica, stiinta/credinta.
  2. Doamne-fereste sa fie educat cineva prin cursuri de etica, estetica, logica, „educatie civica” ! Fundamente religioase sau nimic.

  the mad hatter

  Aprilie 5, 2009 at 5:05 pm

  • 1. În .ro poți să fii prof la facultatea de biologie a celei mai mari uni din țară și să fii „anti-evoluționist” – autor de manuale și redactor de „accesorii curiculare” creaționiste – așa că n-ar trebui să te mire că un chimist industrial nu înțelege separarea bisericii de stat și primatul științei în probleme de cunoaștere. În .ro, „common knowledge” e că nu poți fi român/om dacă nu ești creștin (și nu orice fel de creștin, creștin „ortodox”), și cine crede altceva e bătut cu Nae Ionescu, Țuțea &co până cedează sau pleacă.

   2. Că bine zici „educație civică”. Se pare că dna ministru consideră orele alea nu insuficiente, ci de-a dreptul nenecesare; makes one wonder de ce n-a scos orele de educație civică din program, dacă tot nu folosesc la nimic…

   Stefan

   Aprilie 5, 2009 at 8:04 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: