Calculemus!

Let us calculate.

Conferință Darwin la Unibuc

leave a comment »

Au apărut detaliile pentru Conferința Darwin anunțată de George acum ceva timp:

Facultatea de Biologie şi Facultatea de Filosofie din Universitatea Bucureşti vor organiza în zilele de 20-22 noiembrie 2009 o conferinţă cu tema „Darwin, evoluţia speciilor şi gândirea evoluţionistă”, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la publicarea lucrării „Originea speciilor”.

Conferinţa işi propune să discute însemnătatea epocală a operei lui Darwin pentru ştiinţă precum şi pentru viziunea modernă asupra lumii şi omului. Totodată vor fi discutate principalele contribuţii care au fost aduse în ultimul secol şi jumătate la dezvoltarea ideilor formulate de Darwin şi ecoul acestor idei în disciplinele ştiinţifice înrudite, în disciplinele sociale şi în cercetarea filosofică.

Persoanele care doresc să contribuie cu comunicări la această conferinţă sunt rugate să transmită titlul şi un scurt rezumat al comunicării până în data de 1 iunie 2009. Textul comunicării va trebui trimis sau depus la secretariatul conferinţei până în data de 1 octombrie 2009.

Textele comunicărilor trebuie redactate în aşa fel încât să fie asigurată înţelegerea lor de către un public instruit, fără pregătire filosofică sau ştiinţifică de strictă specialitate. Comunicările acceptate la conferinţă vor fi publicate într-un volum.

Conferinţa se va încheia cu o masă rotundă destinată dezbaterii necesităţii studiului teoriilor darwiniste în învăţământul preuniversitar şi în cel universitar de profil, care va dezbate situaţia actuală a predării evoluţionismului ştiinţific în învăţământul românesc.

Persoane de contact: conf. dr. Laurenţiu Staicu laurenţiu.staicu@gmail.com , lect. dr. Virgil Iordache virgil.iordache@g.unibuc.ro

Cu întârziere, semnalez și articolul lui Andrei Cornea din 22: „‘Anul Darwin’: ce e de făcut?” (24 feb). O mostră:

„Anul Darwin” ar putea insemna, atunci, sa recunoastem, in fine, evidenta: exista numai trei posibilitati oneste, niciuna incantatoare: 1) sa acceptam teoria lui Darwin, renuntand la Dumnezeul Bibliei si adoptand deschis deismul, agnosticismul sau de-a dreptul ateismul; lumea va risca, insa, sa devina lipsita de „sens” si de providenta; 2) sa-l pastram pe Dumnezeu pe tronul lui, adoptand, in contra tuturor dovezilor stiintifice, o varianta de creationism; 3) sa fim inconsecventi, „duplicitari”, dar atunci s-o facem macar explicit si deschis. Probabil ca, in acest caz, vom pierde pacea unui crez unitar si vom avea parte de framantari si disperari, ca sa nu mai vorbim de reprosuri. Cititorul sa aleaga. Dar macar sa aleaga lucid si onest, fara a incerca sa nege si sa ascunda drama prin diferite subterfugii tactice si terminologice. Caci chiar si „duplicitatea” la care ma refeream, cu conditia de a fi recunoscuta, are nobletea ei existentiala si e preferabila tratarii opozitiei dintre darwinism si religie drept „o falsa problema”!

Reclame

Written by Stefan Ionescu

martie 12, 2009 la 2:34 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: