Calculemus!

Let us calculate.

psihiatrie.ro, iar

with 2 comments

Înţeleg că e mare scandal prin România în legătură cu o prevedere din proiectul noului cod civil:

„intervenţiile în scop de cercetare ştiinţifică asupra unui minor sau asupra unei persoane lipsite de discernământ din cauza unui handicap mintal, unei tulburări mintale grave sau dintr-un alt motiv similar se pot efectua numai dacă rezultatele previzibile sunt de natură fie să aducă un beneficiu real şi direct sănătăţii sale, fie să contribuie în mod semnificativ şi cu un risc minim pentru persoana în cauză la dezvoltarea ştiinţei medicale“ – mai mult, cu un titlu inflamant şi o fotografie anapoda, aici.

Problema e cu ce urmează după al doilea „fie”. Păreri?

Reclame

Written by George

Martie 23, 2009 la 4:46 am

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. The horror!!!! ce-i cu poza aceea, ce-i fac puștoaicei? Îi pune sondă intracraniană (cu microcipul și 666le de rigoare)? Jurnaliștii lui pește…

  Nu știu ce să zic… pe de o parte, probabil Astărăstoae are dreptate să se teamă de abuzuri din partea industriei farmaceutice, dar pe de altă parte nici nu oferă o soluție viabilă. Nu poți face cercetare doar cu adulții cu discernământ, dacă te interesează minorii și afecțiunile specifice, sau persoanele cu dizabilități. Dar asta ar însemna să studiezi dizabilitatea respectivă sau afecțiunea respectivă, nu să testezi tratamente pentru impotență, să zic, pe pacienții de la psihiatrie. Dar anti-depresantele sau anti-psihoticele pe cine le testezi, totuși?

  Stefan

  Martie 23, 2009 at 12:03 pm

 2. Cred că în poză îi măsoară craniul – aşa cum se măsoară şi greutatea sau înălţimea. Frenologi nebuni. Passons.

  Prima mea întrebare este care-i situaţia acum. Sunt destule trial-uri, cum le spun medicii, în desfăşurare în Ro. Voluntari se găsesc pe toate drumurile – în general oamenii foarte săraci. Mai sunt şi pacienţi terminali (în cazul oncologiei, poate şi SIDA, nu sunt sigur). Nu ştiu care e situaţia cu pacienţii din instituţii psihiatrice, dar mă îndoiesc că e prea bună.

  Apoi, dacă o firmă mare vine să facă teste aici, nu o să vândă medicamentul doar aici. Aşa că trebuie să respecte regulile de la ea de acasă. De ex, regulile FDA, dacă e firmă americană. De fapt, din câte ştiu, la noi se testează doar medicamentele din fazele avansate de testare, pentru că nu avem spitale suficient de bune pentru faza 0 sau 1 de testare. Vezi aici.

  Cred că ai dreptate că sunt câteva clase de medicamente – cum sunt antipsihoticele – pe care trebuie să le vezi la un moment dat la lucru în pacienţi, chiar dacă aceştia nu pot decide. Oricum nu e o practică exotică ca doctorul să intervină, de exemplu, asupra unui pacient aflat în comă. Poate ar trebui să ne uităm la practicile din alte părţi.

  Legea însă mi se pare prost formulată. Disjuncţia aia între interesele pacientului şi dezvoltarea ştiinţei medicale e inadecvată. Nu e vorba de experimente în care oamenilor li se face rău în mod voluntar, deşi unele consecinţe pot fi negative (de ex când se determină dozajul optim variind cantităţile administrate). Testarea începe doar după ce există indicii că medicamentul/tratamentul ar putea avea un efect pozitiv. Uneori indiciile sunt înşelătoare. Dar ce putem face? Condiţii mai riguroase de testare, modele animale (şi aici sunt probleme) sau virtuale mai bune, acces controlat la pacienţi. Riscurile pot fi reduse, nu eliminate.

  Problema asta din urmă (accesul) e gravă la noi din câte îmi dau seama. Poate asta e şi slăbiciunea legii, că ar permite asumarea unor riscuri inutile cu o populaţie foarte vulnerabilă. Aş sugera eliminarea acelui „fie…fie” în cazul ăsta. Oamenii ăştia nu pot face voluntariat, aşa că ar trebui să participe doar în teste care le-ar putea aduce beneficii şi doar atunci când nu există alternative.

  George

  Martie 23, 2009 at 4:51 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: