Calculemus!

Let us calculate.

toujours gaffeuse

leave a comment »

Ce se întâmplă când cineva nu obţine media 5 la materia x? „Ne vedem în toamnă”, zice proful maliţios. Corigenţă, restanţă, un alt mandat la Ministerul Educaţiei. Doamna Ecaterina Andronescu a mai primit o şansă, şi în prezent repetă mandatul ministerial. Din păcate, cu rezultate similare. EVZ are un sumar al realizărilor aici.

Dacă am rămâne doar la mandatul actual, EA a decis/girat:

  • reducerea numărului orelor de sport
  • eliminarea orelor de logică
  • menţinerea statutului obligatoriu al orelor de religie
  • bâlbâiala privind ‘accesoriul curricular’ creaţionist pentru orele de biologie (clasele IX şi X)

Fiecare dintre mutările acestea – şi nu sunt singurele gafe – cântăreşte cât o ocazie ratată de a demisiona. Nu avem noi cantitatea respectivă de noroc. Doamna Andronescu nu a făcut, probabil, destul rău. Un exemplu este reacţia recentă la acuzaţiile Asociaţiei Umaniste (AUR).

Pe Calculemus, Ştefan a mai scris despre ‘manualul’ de ‘biologie’ intitulat subtil „Măiestrie şi strălucire divină în biosferă” (aici şi aici). Când am dat de cartea respectivă, nu mi-a trecut prin cap că este un manual. Şi evident, nu este. Am încercat atunci să aflăm ce este un accesoriu curricular. Nu apare aşa ceva la biologie pe listele Ministerului Educaţiei. Cartea în nici un caz nu figurează în lista de manuale. Nu avea cum, pentru că există o programă pentru materia respectivă, iar un astfel de text nu poate nici măcar aproxima formal o programă de biologie.

Vestea cu manualul s-a răspândit pe bloguri, apoi AUR a declanşat un atac asupra Ministerului, luând de bună afirmaţia că este vorba de o carte ‘avizată’. (Avizată ca ce?) A fost o mutare neinspirată – şi domnul Cernea&Co, trebuie să spun, nu se află la prima eroare de strategie. AUR nu s-a informat suficient înainte să atace Ministerul (un comentariu lăsat de Ştefan pe site-ul lor nu i-a ajutat suficient se pare) şi nu a cerut lămuriri înainte de a arunca piatra. Editura şi autorii au scăpat prea uşor, deşi nu MECI a scris sau publicat lucrarea respectivă. Aşa că AUR le-a făcut treaba uşoară celor de la relaţii publice din MECI şi implicit doamnei Andronescu.  Răspunsul MECI e o clasică perdea de fum: atacul AUR e discreditat formal, iar problemele de fond sunt mascate prin zgomotul legat de ‘viciul de procedură’. Iată răspunsul (sursa):

Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei în legătură cu dezinformarea Asociaţiei Umaniste Române
12.03.2009

Referitor la afirmaţiile Asociaţiei Umaniste Române pe marginea unei cărţi intitulate „Măiestrie şi strălucire divină în biosferă”, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) face următoarea precizare: cartea respectivă nu este un manual şi nu a fost aprobată ca atare de MECI. Pe manualele omologate de Ministerul Educaţiei se precizează „aprobat prin Ordinul de Ministru nr. ….” (număr format din 4 cifre). În schimb, pe cartea menţionată apare formularea „Avizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu nr. 71817″. Prin urmare, considerăm afirmaţiile făcute drept o dezinformare inacceptabilă.
De altfel, pe http://www.edu.ro/, site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene este disponibil catalogul manualelor şcolare aprobate de MECI pentru anul şcolar 2008-2009.
Pentru o corectă informare, anexăm lista manualelor de biologie pentru clasele IX-XII aprobate de minister şi aflate în uz.

AUR are însă dreptate pe fond. Este vorba de un act grav. Dacă MECI a girat – în orice fel, nu neapărat prin avizarea cărţii ca manual – lucrarea respectivă, MECI e în culpă. Dacă nu, atunci editura minte. Sau autorii. Sau redactorul – neobosita Oana Iftime. Nu ştiu dacă o astfel de minciună ar trece drept uz de fals – mi-e indiferentă încadrarea – dar procurorii trebuie puşi la treabă. Doamna Andronescu nu ar fi vinovată direct în acest caz, dar felul în care a gestionat situaţia îi indică totuşi poarta Ministerului (e mică şi de metal, dacă îmi aduc bine aminte). Ambiguitatea comunicatului de mai sus este inacceptabilă, nu ‘dezinformarea’ AUR. A existat sau nu un ordin 71817? Nu l-am găsit pe execrabilul edu.ro. Dacă nu, de ce nu-şi apără MECI imaginea în instanţă? Şi, mai grav, de ce nu s-a sesizat când profesori de biologie din propria ogradă pun în faţa copiilor asemenea bazaconii? De ce tocmai într-un asemenea moment EA insistă asupra concubinajului ruşinos cu Biserica Ortodoxă Română?

Doamna Andronescu nu are, se pare, nici măcar instinctul politic de a pleca la timp. Moţiunea PNL nu o poate da la o parte, chiar dacă trece. Dar pagubele sunt deja făcute. PSD a readus-o pe EA la MECI, deci nu contez pe responsabilitatea PSD în acest caz. Dar contez pe cinismul lor. Curând, prea multe voturi vor fi fost pierdute, iar EA îşi va restrânge ‘talentele’ administrative asupra nefericitei Politehnici bucureştene. Mă tem că cei de acolo nu pot spera decât în măiestria divină. Doar că, atât aceasta, cât şi EA, au ceea ce s-ar numi prin alte părţi  a terribly poor record.

UPDATE

Ştefan îmi semnalează replica AUR la comunicatul MECI. Unele lucruri se suprapun cu cele de mai sus. Cu atât mai bine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: