Calculemus!

Let us calculate.

În ospeţie

with 2 comments

Liviu Ornea povesteşte în Observatorul Cultural de săptămâna trecută o întâmplare: un necunoscut îl mustră că i-a stricat sărbătorile de iarnă cu volumul său de eseuri. Din păcate, articolul nu e produsul vanităţii scriitorului care îşi apără cartea, nici o ocazie pentru autoironie: necunoscutul respectiv se plângea că a fost nevoit să afle că Ornea e ateu, şi mai ales în preajma Crăciunului:

Şi continua: „aţi citit Petre Ţuţea? Andrei Pleşu? Liiceanu? Stăniloae? Steinhardt? Scrima? Esenţa, sufletul şi gîndirea acestui popor este chiar Dumnezeu“. Încheierea era un pic mai dură: „Citiţi părerea lui Ţuţea despre atei… Şi respectaţi-L pe Dumnezeu, dacă pe noi, cititorii dintr-o ţară majoritar ortodoxă, nu ne puteţi respecta“.

În .ro, se pare, e lipsit de respect până şi să recunoşti că eşti ateu (musulman? buddhist? mozaic? protestant?). Nu trebuie să fii un militant, un critic al religiei ca Dawkins sau Myers (sau măcar ca Remus Cernea) pentru a stârni umorile bine-credincioşilor. Nu e de mirare că Ornea se simte un musafir nedorit, în postura jenantă de a înţelege, cu întârziere, semnele gazdelor (discrete, civilizate, cum altfel, ba chiar democratice, şi, de ce nu, liberale) că şi-a prelungit prea mult şederea pe gura de rai, mai precis prezenţa sa e abuzivă şi dăunătoare şi lipsită de respect, şi că n-ar fi rău să…

[De ce spun că şi-a dat seama târziu: acum 3 ani era mult mai optimist; citiţi „Dar noi, belgienii?„]

*

În alte ştiri, AUR a mai găsit un „manual” creaţionist – de data asta, aprobat printr-un ordin cu număr din 4 cifre, trecut în catalogul oficial, manual-manual, tot tacâmul.

Anunțuri

Written by Stefan Ionescu

Aprilie 6, 2009 la 3:31 pm

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cred ca cititorul respectiv, fiind un „bun crestin”, s-a ingrozit numai la gandul ca ar avea in casa o asemenea carte „eretica”. Pe de alta parte, daca voia numai lecturi „revelatoare” putea sa citeasca Biblia, carti de rugaciuni etc. Se pare, insa ca, in opinia lui (si, din nefericire, a multor altora) tot ce se publica in Romania trebuie sa se puna in slujba „esentei acestui popor”.

  Despre manualul ala, ce sa zic, o mizerie. Cand eram eu in liceu nu se facea disciplina „stiinte”, si programa pentru ce stiinte se faceau intr-a 9-a si-a 10-a era absolut jenanta. Ca sa dau un exemplu, nu se facea deloc anatomie. Acum s-au gandit ca si „umanistii” au nevoie de mai multe informatii stiintifice, se vede si ce informatii. De ce sa stii cum functioneaza sistemul nervos sau circulator, cand poti sa inveti ca omul a fost creat in ziua a 6-a?

  Elena

  Aprilie 6, 2009 at 7:05 pm

 2. O mzr c scr rn st!

  [disemvowelled – stefan]

  Coco

  Februarie 10, 2010 at 6:20 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: