Calculemus!

Let us calculate.

Topul integrităţii universitare

with 6 comments

Via AdAstra am aflat de topul integrităţii universităţilor din România (alcătuit de Coaliţia pentru Universităţi Curate). Criteriile analizei au fost transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi managementul financiar.

Monitorizarea Coaliţiei pentru Universităţi Curate a identificat drept principale probleme de sistem o slabă corelaţie merit-carieră, lipsa unei instanţe eficiente de control vertical şi orizontal şi faptul că facultăţile s-au transformat in fabrici de diplome. Cât priveşte problemele la nivel particular, se pot enumera aici lipsa de integritate academică, lipsa de transparenţă şi autonomia corelată cu lipsa de democraţie internă.

Raportul poate fi citit integral aici (.pdf), şi rezumat aici (.doc).

Anunțuri

Written by Stefan Ionescu

Aprilie 14, 2009 la 5:52 pm

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Si daca putemn servi acesta tema la felul intii, iata ca va servesc eu felul doi: topul universitatilor pe 2008, care a fost dat publicitatii recent (aici). Ungaria e prezenta, Cehia si ea, Slovenia si ea, Israelul a intrat pentru prima data… noi mai asteptam si vom mai astepta mult si bine.
  Sare cineva cu desertul? Deja mie imi vine rau.

  andruska

  Aprilie 14, 2009 at 9:30 pm

  • Ai uitat Polonia 🙂 În raportul privind integritatea se menţionează că toate aceste probleme sunt de vină pentru poziţionarea universităţilor româneşti pe lângă topurile internaţionale.

   Interesant cum UAIC a reuşit să se plaseze în frunte şi în raportul acesta (cu punctaj maxim la corectitudine academică!). Sper să nu se culce pe lauri…

   Stefan

   Aprilie 15, 2009 at 8:54 am

  • Romania e prezenta pe lista, cu U. Bucuresti, pe locul 500+

   István Aranyosi

   Aprilie 15, 2009 at 12:02 pm

   • Da, e drept, doar că lista e în ordine alfabetică între 400-500 şi după 500…

    Stefan

    Aprilie 15, 2009 at 7:13 pm

 2. Pai daca UAIC e pe locul unu – si noi stim ce mocirla e acolo – atunci nici nu vreau sa ma gindesc cum e prin alte parti. Totusi, ma intreb cum de SNSPA e aratata cu degetul, nu stiu de ce credeam ca sint mult mai seriosi – cel putin fata de cei din Iasi…

  Andruska

  Aprilie 15, 2009 at 6:09 pm

  • Mmm, nu e pe locul întâi, că nici nu s-a dat locul întâi; e doar mai sus decât alte universităţi cu nume & renume. Ce e ciudat e că studiul s-a făcut pe câte o singură facultate dintr-o universitate, aleasă aleatoriu; de la UAIC a fost aleasă Facultatea de Fizică (p. 54), nu cea de Filosofie – poate n-ar mai fi luat punctaj maxim la „corectitudine academică”, cu scandalurile de plagiat din ultimii ani. Despre SNSPA, nu ştiu foarte multe (şi ce ştiu, nu e de bine).

   Stefan

   Aprilie 15, 2009 at 7:22 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: