Calculemus!

Let us calculate.

Scuze pentru Alan Turing

leave a comment »

Alan Turing

Alan Turing (1912-1954)

Ieri premierul britanic Gordon Brown a răspuns unei petiţii online care cerea scuze publice pentru condamnarea în 1952 a matematicianului Alan Turing.

Alan Turing este unul din creatorii informaticii teoretice prin contribuțiile sale în domeniul computabilității în termenii conceptului formalizat de mașină de calcul (ceea ce azi se numesc „mașini Turing”). În timpul celui de-al doilea război mondial a lucrat la centrul de contraspionaj din Bletchley Park, unde a contribuit la spargerea mașinii Enigma. După război a proiectat unul din primele calculatoare, ACE (o versiune a fost construită în 1950, fără participarea lui Turing), și a scris despre inteligența artificială (propunând un test faimos, iarăși omonim, pentru depistarea acesteia). În ultimii ani ai vieții s-a ocupat de biologie teoretică. (Pentru mai multe despre viața și cercetările lui Turing, vezi site-ul creat de Andrew Hodges sau alanturing.net.)

În 1952 Alan Turing a fost condamnat pentru „indecență grosieră” – homosexualitatea era criminalizată în Marea Britanie, iar Turing facuse naivitatea de a-și reclama un partener pentru că i-ar fi furat lucruri din casă. Pedeapsa a fost castrare chimică (prin injecția cu hormoni feminini); Turing n-a putut suporta modificările fizice și comportamentale pe care tratamentul i le inducea si doi ani mai târziu s-a sinucis. Gestul lui Gordon Brown, tardiv cum este, e binevenit pentru că recunoaște deschis homofobia societății britanice din trecut, condamnă astfel de tratamente ca „îngrozitoare” și „complet injuste”, și mai ales angajează guvernul britanic în recunoașterea meritelor și apărarea drepturilor comunității LGBT. Așa cum subliniază Brown, libertățile de care se bucură cetățenii Europei de azi au fost câștigate și datorită comunității LGBT.

[Later edit:] am aflat de la Richard Zach despre un proiect al unor studenți de la universitatea din Aarhus („Lego of Doom” >:p ), în care construiesc o mașină Turing folosind piese de LEGO:

Reclame

Written by Stefan Ionescu

Septembrie 11, 2009 la 3:12 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: