Calculemus!

Let us calculate.

3 texte

leave a comment »

Am parcurs abia recent – şi parcă nu regret că nu m-am grăbit – ciocnirea dintre Fodor şi Dennett de acum vreo trei ani (Mind & Language) în privinţa explicaţiilor adaptaţioniste. Un draft accidentat al textului lui Fodor e aici. Răspunsul lui Dennett aici. Aşa, ca preview la cartea de Fodor şi Piattelli-Palmarini care apare luna viitoare. (Editare ulterioară, 11 ian: un draft al cap. 3 al cărţii, f probabil scris de MPP, este aici. Teza centrală este că procesele de selecţie au un domeniu de aplicare constrâns sever – de procese chimice şi fizice de exemplu. Un exemplu foarte interesant este cel privind distribuţiile spiralate, după seria Fibonacci, ale multor elemente biologice – frunze sau seminţe ale plantelor de pildă. Probabil că acest fapt nu are nici o legătură cu selecţia naturală sau, mai exact, cu fenomene specific biologice. Iată un experiment care arată cum se distribuie ‘spontan’, în aceeaşi manieră, nişte picături magnetizate. Explicaţii aici. În termeni de fapt divers: unul din autorii citaţi este Adrian Bejan, cu un studiu despre constantele din locomoţia animalelor.)

În ciuda reacţiilor acide – Dennett merge mai departe decât pot eu digera – cred că Fodor ridică nişte semne de întrebare interesante, cel puţin în ceea ce priveşte moda evoluţionistă din psihologie. Nu sunt sigur că problema vine dinspre bolile cronice ale adaptaţionismului. Dacă o psihologie intenţională (poate ar trebui să spun, mai simplu, psihologia) nu îşi poate mula obiectele pe selecţia naturală, poate problema ţine tocmai de acea psihologie. Poate, împotriva a ceea ce crede Fodor, tocmai ea nu merită salvată. Ţinem să menţinem anumite tipare explicative sau să le deformăm până înghit teleologie (nu că aici s-ar epuiza alternativele)? Ideea de a umfla o bulă proprie pentru explicaţii teleologice mie nu-mi sună bine. Am reîntâlnit-o de curând într-o formă expansionistă la Bolton şi Hill (Mind, Meaning and Mental Disorder…) – sugestia e că diviziunea muncii pentru explicaţii se trage la limita viu/neviu, astfel încât nu doar psihologia, ci şi biologia e intenţională – fără ghilimele. Mă întreb dacă asta nu e o situaţie în care o zonă cu prea multe dificultăţi, psihologia în cazul ăsta, se apucă să exporte din ele prin vecini. Dacă mai mulţi au capul spart, e ok să ai capul spart. (De unde probabil contrareacţia, în viziunea lui Fodor: When the weather gets rough, there’s an understandable temptation to lighten ship by throwing the psychologists overboard.)

Una din problemele lui Dennett este că Fodor nu are o teorie prea fericită despre conţinut atunci când atacă idea că ar putea exista selecţie pentru stări cu un anumit conţinut ca atare – adică într-un mod sensibil la conţinutul respectiv. Tocmai asta ar trebui să facă o psihologie care e şi intenţională şi evolutivă. Tocmai pretenţii din astea vezi în toată industria de just-so stories. Poate Dennett are dreptate că există idei mai bune pe piaţă decât cele ale lui Fodor. Nu sunt convins însă că substanţa atacului se evaporă aşa uşor, chiar dacă sunt admise gradiente de conţinut, cum vrea Dennett. Nu că aş fi pierdut nenumărate nopţi gândindu-mă la asta, dar mi se pare greşită încercarea de a concocta neapărat o noţiune de conţinut care să nu iasă din rând la defilarea noţiunilor ştiinţifice, respectabile etc. Cu atât mai rău pentru perspectivele de a folosi explicativ respectiva noţiune, dar fără efecte notabile pentru alte întrebuinţări (ce-am avut şi ce-am pierdut în fond?). Eu nu mai sunt aşa convins că există psihologie, fără a avea aceleaşi dubii despre psihologi. Şi dacă ce face Fodor e un exemplu de aşa-nu, barajul de ‘ştiinţă’ pop sancţionat şi îngroşat de musiu Dennett ce e?

Din altă zonă, dar cam pe acelaşi ton, un bilanţ la anul Darwin de la Shapin, LRB.

Written by George

ianuarie 11, 2010 la 12:55 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: