Calculemus!

Let us calculate.

re: doua texte de Andrei Pleşu

with one comment

+ despre predarea religiei în şcoli

+ un text mai vechi, reluat acum, despre proiectul noii catedrale patriarhale

Mă îndoiesc că împărtăşesc opiniile domnului Pleşu în multe domenii, dar apreciez substanţa acestor două texte. Cât timp predarea religiei nu se discută, ce avem nu e o dezbatere, ci comentarii pe marginea unei decizii impuse de politicieni iresponsabili pentru a mulţumi militantismul danielist. Dar, dacă am avea o dezbatere, termenii sugeraţi de domnul Pleşu ar schiţa poate o variantă de discutat – nu una pe care eu aş prefera-o, dar o dezbatere de genul ăsta în situaţia din România nu ar putea evita un compromis. Şi, într-un compromis, ar trebui urmărită o ordine a priorităţilor. Răul cel mare, în opinia mea, este accesul în şcoli al unor persoane necalificate, cu o agendă deschis ideologică şi cu tendinţe de prozelitism – ideologie şi tendinţe reflectate de altfel şi în manuale. Este mai important să fie blocat acest asalt decât să insistăm că religia nu are ce căuta în şcoală. O istorie a religiilor care oferă un loc privilegiat creştinismului, predată de personal calificat – nu de preoţi, care nu pot pretinde în nici un fel neutralitatea – ar putea fi unul din compromisurile posibile.

Dincolo de scenarii momentan fanteziste, sper că temerile domnului Pleşu – că ofensiva BOR e de fapt prostească şi că va avea efectul invers, de a îndepărta tinerii de biserică – se vor adeveri. Aş prefera, desigur, ca îndepărtarea să fie una care survine prin educaţie, informare şi decizie raţională – emancipare, într-un cuvânt demodat. Dar la război ca la război – şi să nu fiu acuzat de discurs marţial, eu mă simt parte dintr-o defensivă aproape disperată.

Despre al doilea articol, cel despre Catedrala Neamului (denumire care poate şi-ar avea locul pe dealul Arsenalului, dar pentru vreo instalaţie ironică la Muzeul de Artă Contemporană), nu e aşa mult de spus. Poziţia e de bun simţ – dar nu e greu de despărţit apele în ce se întâmplă. Bucureştiul este un oraş detestat, inclusiv de mulţi din locuitorii săi, şi care are mare nevoie de reconstrucţie după peste 30 de ani de mutări catastrofale. Coloşii şi maidanele imense rămase în zona Unirii-Izvor ar trebui să spună oricui prin ce a trecut oraşul respectiv. Sarcina de a redesena ţesutul urban acolo e teribilă. Şi când încep să se contureze nişte iniţiative – MNAC, noul bulevard Berzei -Uranus, care ar trebui sa treacă pe undeva prin spatele Parlamentului, dărâmarea zidului Parlamentului pentru a crea un spaţiu public – BOR vine să trântească un alt mamut, fără nici o logică arhitecturală sau de planificare urbanistică.

Eu n-am iluzii despre onoarea BOR. Dacă aş avea, m-aş gândi că o instituţie de această natură ar trebui să facă un simbol din faptul că inima ei nu e vreo catedrală monstruoasă, ci o foarte frumoasă biserică domnească, de proporţii omeneşti. BOR în schimb a pus mâna pe fosta Cameră a Deputaţilor şi mai vrea un palat. N-are decât să-l facă – dar nu oriunde şi oricum. În ultimii 20 de ani BOR ne-a luat parcuri, pieţe, spaţii care puteau găzdui infrastructură publică. Şi ne-a luat şi mulţi bani din taxe. Am vazut biserici imense – fără excepţie nişte urâţenii anacronice – crescând în mai toate oraşele mari prin care am trecut. La Oradea şi Cluj de exemplu, unde crucea şi tricolorul formează o alianţă sinistră. Aşa că disputa legată de marea catedrală nu este doar despre Bucureşti – şi bine ar fi ca lumea să depăşească orgoliile locale în acest caz.

Faptul că domnul Pleşu şi-a republicat textul este de aplaudat. Vocile raţionale aflate la diferite adâncimi în interiorul bisericii trebuie respectate şi încurajate, inclusiv de cei aflaţi în afara bisericii. Privind lucrurile cu calm, lupta cu BOR ar trebui văzută şi ca o luptă pentru reformarea BOR. Suntem, că ne place sau nu, în aceeaşi cameră cu un dinozaur, aşa că ne priveşte pe toţi dacă este carnivor sau nu.

Reclame

Written by George

mai 7, 2010 la 7:14 pm

Publicat în Religion/Theology, RO

Tagged with ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Ateism. Ateism said: re: doua texte de Andrei Pleşu « Calculemus! http://is.gd/canQB […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: