Calculemus!

Let us calculate.

doar 3 linkuri. etc

with 7 comments

Să fiu iertat pentru zgomot, e pentru că mi se pare că intrăm într-o noapte prelungită a cuţitelor, şi nu ştiu ale cui vor fi mai lungi.

Când am legat articolele lui Andrei Pleşu, mai jos, ziceam că sper că agresivitatea cam tâmpă a BOR ne va mai deschide ochii. E o chestiune de timp până când falia din Ro între ev mediu şi modernitate să rupă şi stratul de suprafaţă. Şi foamea care urmează pune deja lumina corectă pe toarăşii popi & pe politicienii de sub fustele lor:

Extraordinarele aventuri ale baronului Pandele von Voluntari, sau cum maschezi buncărul cu catedrala (eh, şi ce dacă nu au străzi asfaltate).

Retrocedarea Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov către BOR, sau „nici un liceu, să nu-l distrug eu”, cu Daniel, rechinul imobiliar bărbos.

Şi proba de prostie a zilei: programul anticriză al Ppatriarhiei: depăşirea planului la catedrale, biserici şi schituri pentru cincinalul în curs. Hai, hai, că nu putem fi aşa de tâmpiţi, nu? Două degeţele sus cine mai are dubii.

PS. Dinozaur: animal mare cu creier mic, sortit dispariţiei.

PPS. Ah, look at the big shtar, musht be a meshage vrom Gott. No, it’s nooot, said the tiny mammal – and then, See you later, Ted, perhaps.

*update – mai multe informaţii despre cazul Colegiul Andrei Şaguna – Asociaţia de părinţi ‘Ioan Popazu’ vs BOR

Anunțuri

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Asta înţelege BOR prin „solidaritate socială”. În loc să preia din greutăţile oamenilor, ei continuă să bage în pietre. N-ar putea să plătească ei pamperşii de care nu mai poate respira Băsescu (că tot sunt anti-avort, n-aşa), n-au bani pentru pensiile bătrânilor şi invalizilor, nu… astea ar încuraja individualismul şi ar îndepărta binecredinciosul popor creştin de cele sfinte. Criza morală şi spirituală i-a scos pe pensionari azi în stradă, probabil.

  Extincţie plăcută, Ted.

  Stefan Ionescu

  Mai 12, 2010 at 9:21 pm

 2. 1. O sa poata sa intretina cladirea ?!
  2. De ce ii cred in stare: statuia lui Iisus o sa aiba ceas poleit cu aur si o sa se afle intr-un Mercedes sculptat. Ce ? Nu sunt catolici si nu construiesc statui ? Nici ei nu stiu asta. Contravine idealului modestiei ? Ce-i aia ?! Nu ne-a zis la ora de religie despre asa ceva. Sau poate se face la ani mai mari, intr-a 12-a, nu stiu !

  the mad hatter

  Mai 13, 2010 at 1:39 am

 3. BOR si idealul modestiei …uhh. Se construiesc lacase de cult in nestire din 1990 incoace. Orice catun ca vai de mama lui trebuie sa aiba o magaoaie de cult, altfel ne ia dracu’.

  István Aranyosi

  Mai 13, 2010 at 5:28 am

 4. Păi nuuuuu trebuie sistate lucrările la biserici, ferească sfântu’, mai bine să se închidă câteva spitale, să se mai inventeze taxe, să se mai creştineze copii musulmani etc. Că tot veni vorba de „solidaritate”…

  Elena

  Mai 13, 2010 at 12:06 pm

 5. Băsescu vrea să închidă 200 de spitale pentru că „nu pot genera asistenţă medicală competitivă” [aici]. Dacă situaţia în care ne aflăm e produsul „crizei morale şi spirituale”, înseamnă că bisericile nu pot „genera asistenţă morală şi spirituală competitivă”. Prin urmare ar trebui, dacă nu închise, măcar tăiate fondurile pe care le primesc de la bugetul de stat. Dar ce se întâmplă este taman invers: guvernul suplimentează fondurile destinate bisericilor cu aproximativ o treime mai mult decât cele pentru şcoli şi spitale la un loc [săptămâna trecută].

  „Criza morală şi spirituală” e o non-explicaţie. Toată omenirea e într-o „criză morală şi spirituală” de circa 6000 de ani, de când cu Adam & Eva. Eram în criză morală şi spirituală şi când aveam creştere economică, şi în anii de comunism, şi în ’89, şi pe vremea voievozilor-martiri. În criză morală şi spirituală sunt şi păgânii de chinezi şi ateii de danezi, nu doar pravoslavnicii de români şi greci. Faptul că patriarhia iese cu astfel de declaraţii în momentul ăsta e doar măsura cinismului marilor ierarhi, care prosperă din prostirea credincioşilor. Puteau să îndemne la rugăciune şi solidaritate fără pseudo-explicaţii şi fără să atragă atenţia că de acareturile lor nu se atinge nimeni.

  Probabil e un aranjament pe undeva, pe sub ochii noştri. Guvernul lasă robinetul deschis, după slujba de Înălţare preoţii le spun oamenilor să stea acasă, să se smerească şi să se roage, că e din cauza naturii umane păcătoase, nu să picheteze guvernul. Ştia Marx ce ştia – bun anestezic, la nevoie.

  Stefan Ionescu

  Mai 13, 2010 at 5:25 pm

  • Nu cred că multă lume îi ascultă pe popi. Este un mister cum de politicienii noștri, altminteri foarte realiști, mai cred că prin religie pot să „calmeze” situația. Banii pentru biserici sînt aruncați inclusiv din punctul lor de vedere (poate le e frică de lumea de apoi-altă explicație nu pare să existe).

   isaacbromberg

   Mai 13, 2010 at 8:28 pm

 6. Sugestia mea e să uităm pentru ce stă abrevierea BOR, să o tratăm ca pe o instituţie oarecare. Zic asta pentru că aş vrea să fie clar că nu e vorba de credinţă religioasă aici. Opium, neopium, observăm că:

  1. BOR are imunitate juridică. Liderii ei nu pot fi cercetaţi de CNSAS pentru colaborare cu Securitatea. Liderii ei nu pot fi anchetaţi, mai nou – şi dacă înţeleg bine, de ANI (ce a rămas din această agenţie după violul rafinatului domn Frunda) pentru dobândirea de averi ilicite.

  2. BOR are imunitate fiscală. Cu o avere estimată la 3 miliarde de euro, beneficiind de bani de la buget, BOR nu prea dă înapoi, deşi are destule activităţi cât se poate de productive: terenuri, clădiri, facilităţi de cazare etc.

  3. BOR ia bani de la buget şi pretinde că oferă un fel de serviciu public, dar activitatea sa de protecţie socială şi mecenat este nesemnificativă.

  4. BOR are o istorie recentă ruşinoasă legată de patrimoniul public, inclusiv cel religios. A tolerat distrugerea unor monumente în anii 80, a patronat proiecte de „reconstrucţie” defectuoase după 89. BOR, în complicitate cu politicieni fără sutană, a abuzat sistematic de spaţiul public, construind, de exemplu, în puţinele parcuri şi zone verzi ale oraşelor româneşti. Sub scuza „tradiţiei”, BOR ignoră sistematic aprecierile şi protestele arhitecţilor şi urbaniştilor.

  5. BOR agresează sistemul de învăţământ public, la nivelul programei şcolare, dar, şi mai clar, prin introducerea propriului personal în şcoli. În plus, recent BOR a început dezvoltarea propriului sistem de şcoli private (o şcoală la Iaşi, dacă nu mă înşel).

  6. BOR tolerează infracţiuni grave ale propriului personal şi încearcă muşamalizarea cazurilor şi protejarea vinovaţilor. Infracţiunile merg de la crimă („exorcism”) sau violenţă de natură sexuală, la corupţie de jos pana sus (vezi cazul filmat la Constanta).

  7. BOR controlează un trust de presă a cărui activitate poate fi interpretată drept propagandă continuă. În reclame, există măcar o obligativitate formală de a cita institute create ad hoc. Oricum, e greu de spus de ce în aceste condiţii BOR are un asemenea grad de acces şi la media publice – SRR şi TVR.

  Descrie sau nu aceasta imagine crima organizată ajunsă la nivelul de stat în stat? Şi ca să ne dăm seama de gravitatea situaţiei noastre, nu doar că avem un preşedinte care e cum e, dar cel care era să fie şef de stat şi nu a fost ales l-a identificat pe patronul BOR ca reper moral. O preferinţă dublă pentru crima organizată, după ce a încercat să-l facă pe Voicu ministru de interne.

  BOR e, din păcate, o instituţie standard în România – e mult mai rea decât altele pentru că e cea mai netransparentă. Şi serviciile secrete răspund în faţa Parlamentului. Religia contează aici cât contează ideologia în partidele româneşti. Spre zero.

  Dacă nu avem de gând să trăim aşa, ori emigrăm, ori terminăm cu retragerea din politică şi ne batem cu ei vot cu vot, blog cu blog, om cu om.

  George

  Mai 13, 2010 at 7:48 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: